De publieke opinie over de paardensport proberen te beïnvloeden door je te focussen op dingen die fout gaan. Dat lijkt wel meer de regel te worden dan de uitzondering. En laten jullie je nou net focussen op de uitzonderingen.

Als paardensport sector hebben wij een verantwoordelijkheid, en dat is inzichtelijk en transparant maken waar wij als sector mee bezig zijn. Waarom? Omdat we dagelijks omgaan met dieren. Precies dit punt is waar Arjen Lubach (en vele anderen met extreme opvattingen over onze prachtige sport) namelijk het haakje vinden om op los te gaan. Het mooie hieraan is, het is ongefundeerd en richt zich op uitzonderingen die ook wij niet willen zien. Het slechte hieraan? De video is ontzettend goed in elkaar gezet en kan onze sport kapot maken.

Laten we even heel helder zijn. De paardensport is een sport die doorontwikkeld is, en zeker in deze tijd ook nog thuis hoort. Ik ga me niet uitlaten over het feit dat elk voorbeeld een tegenvoorbeeld verdient, dat een topsportpaard geniet van wat hij of zij doet en dat ongelukken ook voorkomen tijdens met wat wij huisdieren doen. Nee, ik ga vertellen dat wij als officieel geaccrediteerd Sportinnovator Centrum (ja Lubach, het is een sport) er alles aan doen om alle mensen nog jarenlang te kunnen laten genieten van de prachtige sport. Wij houden ons bezig met kennis en innovatie. En vooral kennis is een belangrijke.

Maar laat ik wel voorop stellen: Deze kennis draait om hoe de sector in het algemeen (en daar is de topsporter de inspirator voor de breedtesport, het voorbeeld – ja Lubach, hier blinken ze ook uit in welzijn) met de sport bezig is. Want focussen op uitzonderingen noemen we in het bedrijfsleven bijzonder slecht management. Uitzonderingen zijn er namelijk altijd en daar ga je apart mee om. In het geval van de sport is dit door regulatie door de bond en internationale federatie. En juist de landen waar de regulatie nog niet zo goed is hebben ons nodig, om met de juiste ontwikkeling van kennis betere regulatie mogelijk te maken.

Goed dierenwelzijn is een vast gegeven voor ons. We beoefenen de sport met een teamgenoot, die net als de ruiter of amazone mentaal en fysiek op en top fit moet zijn. En daar hoort rust, herstel en geluk ook bij. Het slim monteren van uitspraken over dat wij als mens een paard dat veelt weegt niet kunnen vertellen wat hij of zijn moet doen of het feit dat Anky ook wel eens iets doet wat ze niet wil (alles zonder context overigens) is niet waar het om gaat. Als paardensporters weten wij dat het sporten iets is wat het paard ook dagelijks enthousiast maakt. Het gaat er om dat wij aan jullie laten zien dat we bezig zijn met onderzoek, en onze sport dagelijks hiermee blijven vernieuwen.

Bij EquInnoLab. zijn wij dagelijks bezig met alle takken van de sport en paardenhouderij om te zorgen dat onze paarden gezonder zijn, goed presteren en herstellen. We zijn zelfs onderzoek aan het doen dat het gedrag van paarden die trainen inzichtelijk maakt ten opzichte van paarden die niet actief trainen. Dat is waar je iets mee bereikt. Alles vanuit het geloof met dat we goed bezig zijn en omdat we het beste voor onze paarden willen. Maar helaas ook broodnodig om ten opzichte van jullie, wel met gefundeerde antwoorden te komen en voorop te lopen bij het toezien op een moderne paardensport.

En nu even persoonlijk. Beste Arjen, ik laat me nooit (je bent de eerste) verleiden om te reageren op dit soort zaken. Ik probeer altijd positief vooruit te kijken. En waarom nu dan wel? Eigenlijk alleen maar om je introductie: Dat het niet belangrijk is om over het NK springen bij ons op locatie in Deurne te praten. Je doet hiermee namelijk veel mensen, waaronder ook kinderen, veel verdriet. Zij werken samen met hun paarden er heel hard voor om elke dag beter te worden en verdienen die huldiging van een Nationaal Kampioenschap. Dus aan alle kampioenen Children, Junioren, Young Riders en Senioren: Gefeliciteerd en op naar de volgende!

Alain D. Broft
Manager Innovatie bij EquInnoLab.

foto door Francky Papelard